כיול PH ומוליכות
תחומי הכיול
* מדי PH בתמיסות או מול מכשיר מאסטר
* מדי מוליכות בתמיסות או מול מכשיר מאסטר
* כיול רגש טמפרטורה
* כיול בסימולציה חשמלית
כיול מדי מוליכות (conductivity) ומדי pH מבוצע במעבדה ובאתר הלקוח. הכיול מבוצע מול תמיסות ייעודיות או מכשיר מאסטר בהתאם לצורך. בנוסף מבוצע כיול רגש הטמפ’ וכיול בסימולציה חשמלית. ניתן גם לבצע כיול למים מטוהרים “ultra pure” (עמודת זיליון) בעזרת מכשיר יעודי.
כל הכיולים מבוצעים בהסמכת הרשות הלאומית להסמכת מעבדות בתאימות לתקן ISO 17025.
אופן הכיול
הכיול נעשה באמצעות תמיסות במוליכות /PH בעלות ערך ידוע.
כיול של צג המכשיר בסימולציה – הדמיה של מתח חשמלי המתורגמת לערכי /PHמוליכות.
מדי מוליכות וPH נעכלים על ידי התמיסות ולכן ערכם משתנה באופן רציף, דבר שמטיל ספק באמינות תוצאות הכיול צג+ אלקטרודה ולכן לקוחות נוטים להחזיק אצלם תמיסות לכיוון המכשירים לפני השימוש.
בנוסף יש לבצע כיול לרגש הטמפרטורה בו משתמשים בעת הכיול.
PH ומוליכות בתעשייה
טיפול בשפכים ובטהירות מים עושה שימוש נרחב במדי מוליכות ו PH במטרה לבדוק את איכות המים ולהתיר או לאסור את השימוש, לאבחן מזיקים ועוד.
PH ומוליכות בביולוגיה, מזון, קוסמטיקה ובכימיה
במהלך ייצור תרופות, מזון, מוצרים קוסמטיים ובמהלך מחקר ביולוגי או כימי נוצרות תגובות שונות של חומרים מעורבים שיכולות לגרום לפליטה וייצור של אנרגיה, ושל נוזלים בעלי PH או מוליכות שונים ולשמש אינדיקציה לתוצאה של התהליך. על כן נעשה שימוש בהם בייצור ובמחקר.
PH ומוליכות בתעשייה
בעת טיפול בשפכים וטיהור מים נעשה שימוש נרחב במדי מוליכות ו-pH במטרה לבדוק את איכות המים, להתיר או לאסור את השימוש, לאבחן מזיקים ועוד.
pH ומוליכות בביולוגיה, מזון, קוסמטיקה ובכימיה
בתהליכי הייצור של תרופות, מזון מוצרים קוסמטיים ובתהליכים שונים בתעשיות הכימית והביולוגית מתרחשות תגובות בין החומרים המעורבים בתהליכי הייצור. תגובות אלה מושפעות מהחומרים המעורבים בהן וניתן לנתחן ע”י מדידת תוצריהן.
ע”י מדידת רמת ה-pH ורמת המוליכות של המגיבים והתוצרים בתהליכי הייצור ניתן לבקר את תהליכי הייצור ולשמור על תקינות התהליכים.
כיול מדי pH
pH (רמת חומציות או ערך הגבה) הוא מדד המתאר את ריכוז יוני ההידרוניום (H3O+) בתמיסה כלשהי. הערך 7 pH הוא ערך נייטרלי, כאשר ככל שערך ה-pH נמוך יותר החומר חומצי יותר, וככל שערך ה- pHגבוה יותר החומר בסיסי יותר.
דוגמאות לערכי pH של חומרים שונים –
חומר | pH |
מיץ לימון | 2.4 |
קוקה-קולה או פפסי | 2.5 |
חומץ | 2.9 |
מיץ תפוזים או תפוחים | 3.5 |
בירה | 4.5 |
יוגורט | 4.6 |
קפה | 5 |
תה | 5.5 |
חלב | 6.5 |
מים מזוקקים | 7 |
רוק | 6.5 – 7.4 |
דם | 7.34 – 7.45 |
מי ים | 8 |
סבון ידיים | 9.0 – 10.0 |
אמוניה (דשן) | 11.5 |
אקונומיקה | 12.5 |
סודה קאוסטית | 13.5 |
מדידת רמת ה-pH נעשית ע”י אלקטרודה ייעודית המחוברת למכשיר מדידה (“מד pH”). לאורך הזמן האלקטרודה נוטה לשנות את תכונותיה בעקבות השפעת התמיסות ולכן נדרש כיול תקופתי לבדיקת האלקטרודה ומד ה-pH.
כיול מדי ה-pH מתבצע בתמיסות כיול ייעודיות בעלות ערך pH ידוע. במידה ולא ניתן לבצע את הכיול מול תמיסות כיול ייעודיות יבוצע הכיול בהשוואה למכשיר מאסטר של המעבדה. כמו כן בתהליך הכיול מכויל רגש הטמפרטורה של מד ה-pH ומבוצע כיול בסימולציה חשמלית למכשיר.
כיול מדי מוליכות
מוליכות של תמיסות היא, כשמה, יכולת התמיסה להוליך חשמל. ככל שיכולת זו טובה יותר כך תהיה המוליכות גבוהה יותר ולהיפך. המוליכות נמדדת ביחידות סימנס לסנטימטר ומטעמי נוחות בדרך כלל יחידות המדידה יהיו אלפית או מליונית סימנס לסנטימר (mS/cm או µS/cm).
תמיסה שאיננה מוליכה היטב היא מבודדת.
מים מזוקקים הם מוליך גרוע מאוד ולכן המוליכות מהווה אינדיקציה טובה לרמת הזיהום של המים בחומרים שונים.
נקודה חשובה נוספת היא שרמת המוליכות משתנה עם השינוי בטמפרטורה ולכן חשוב למדוד את טמפרטורת התמיסה יחד עם מדידת המוליכות.
מדידת רמת המוליכות נעשית ע”י אלקטרודה ייעודית המחוברת למכשיר מדידה (“מד מוליכות”). לאורך הזמן האלקטרודה נוטה לשנות את תכונותיה בעקבות השפעת התמיסות ולכן נדרש כיול תקופתי לבדיקת האלקטרודה ומד המוליכות.
כיול מדי המוליכות מתבצע בתמיסות כיול ייעודיות בעלות ערך מוליכות ידוע. במידה ולא ניתן לבצע את הכיול מול תמיסות כיול ייעודיות יבוצע הכיול בהשוואה למכשיר מאסטר של המעבדה. כמו כן בתהליך הכיול מכויל רגש הטמפרטורה של מד המוליכות ומבוצע כיול בסימולציה חשמלית למכשיר.
לצפיה בהיקף ההסמכה בתחום PH ומוליכות לחץ כאן