קביעת שמישות – ניהול סיכונים והסתברות להתאמה בהתאם לתקן JCGM 106

במהלך השנים האחרונות עולם התקינה שם דגש רב על תחום ניהול הסיכונים בארגון, החל מעדכון תקנים לתעשייה דוגמת  ISO 9001:2015, AS9100D:2016 ועד לתקני מטרולוגיה לעולם הכיול דוגמת ISO 17025:2017.

דרישות הרגולטורים בתחום הכיול התחדדו גם הן, וקיימת הקפדה הן על בחירת מרווח כיול שקול והן על קביעת שמישות לכלי בהתבסס על תוצאות הכיול בפועל, כחלק מניהול סיכונים בארגון.

כיום, מ.ב.א הזורע מוסיפה מסקנה לדו”ח הכיול עבור לקוחות המעוניינים בכך בהתאם לתקן ILAC G8:2019.

המסקנות המתווספות לדו”ח בהתאמה לתקן מורות כדלקמן:

“עומד במפרט הכיול” – ההסתברות להתאמת הפריט המכויל למפרט הכיול גבוהה מ – 95%~

“לא עומד במפרט הכיול” – ההסתברות להתאמת הפריט המכויל למפרט הכיול נמוכה מ – 2.5%~

“לא ניתן לקבוע עמידה או אי עמידה במפרט הכיול” – ההסתברות להתאמת הפריט המכויל למפרט הכיול נמצאת בטווח 95%÷2.5%

לעיתים מסקנות אלו אינן מספקות מענה הולם לניהול הסיכונים, בעיקר בסוגי כלים בהם המסקנה לרוב הינה “לא ניתן לקבוע עמידה או אי עמידה במפרט הכיול”.

במקרים בהם אי ודאות הכיול, הינה בסדר גודל זהה לסטייה המותרת – תקן ILAC G8:2019 אינו מספיק.

על מנת לסייע ללקוחותינו בניהול סיכונים מ.ב.א הזורע מתחילה פיילוט (כרגע בתחום מדידים בלבד – חלק/הברגה, זכר/נקבה) למתן הסתברות להתאמה, בהתאם לתקן JCGM 106:2012.

תקן זה בא לשרת את מתודולוגיית ניהול הסיכונים על ידי מתן מסקנה מספרית במקום מסקנה מילולית. כלומר, בנוסף למסקנת הכיול הסטנדרטית, למרות ש “לא ניתן לקבוע עמידה או אי עמידה במפרט הכיול”, ניתן לומר שקיימת הסתברות להתאמה של 92%, 81% ,23% וכו’ (לדוגמא “קיימת הסתברות התאמה למפרט הכיול של 87.2%”).

הסתברות זו, תאפשר לכל ארגון לקבוע מהי רמת הסיכון אותה הוא מוכן לקחת בשימוש בציוד המדידה ואף יאפשר הפרדה ברמת ההתאמה לשימוש בהתאם לרמת הסיכון, ובכך לנהל את הסיכונים בארגון בצורה טובה יותר.

לדוגמא, ארגון יכול לקבוע כי בפס הייצור על מוצר להיות בעל הסתברות להתאמה של 90% ומעלה אך במחלקת פיתוח ניתן להשתמש גם במכשירים להם הסתברות להתאמה של 70% בלבד (המספרים הינם להדגמה בלבד, על כל מפעל לקבוע בעצמו מהו נוהל ניהול הסיכונים המתאים עבורו). קביעה כזו תאפשר למנהל האיכות לקבוע רמת סיכון פעם אחת ולאחר מכן לא לעסוק בקביעת שמישות למכשיר, מכיוון שלאחראי הכיולים בארגון  יינתן כלל החלטה מיידי ומספרי בעל גיבוי של ניהול סיכונים לקביעת השמישות (ללא חוסר הידיעה של “לא ניתן לקבוע…”).

לכל שאלה, נשמח להסביר ולסייע >> sales@mba.co.il